Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Jordy Spyt – Recept antidotum
0 Reacties
© Marianne Hommersom / Rijksmuseum, Amsterdam
© Marianne Hommersom / Rijksmuseum, Amsterdam © Marianne Hommersom / Rijksmuseum, Amsterdam
Eureka?
literatuur

Jordy Spyt – Recept antidotum

Achttien jonge Vlaamse en Nederlandse auteurs lieten zich inspireren door zeventiende-eeuwse artefacten uit het Rijksmuseum vanuit de vraag: welke eurekamomenten zie je als je naar deze voorwerpen kijkt? Jordy Spyt koos een pasglas – een glas bedoeld voor drinkspelletjes – en schreef er een recept tegen toxische mannelijkheid bij. Dubbele kinnen verzinnen heldendaden

Recept antidotum

Benodigdheden: 1 liter alcohol, 1 vijzel, 1 natte theedoek, 1 droge theedoek en 1 parfumflesje.

Pas één: Misschien hebben ze net een promotie gekregen of heeft hun vrouw hun affaire nog niet ontdekt. Alles is een reden om het pasglas tevoorschijn te halen. Na een bittere slok controleren ze nauwgezet de glazen. Als het bier niet precies op de eerste pas zit, moeten ze nog een slok nemen.

Stap 1: Leg een natte theedoek op een warme plek. Vouw de volgende ochtend de theedoek samen en stamp de kakkerlakken erin dood.

Pas twee: Na het missen van deze pas moeten ze hun glas helemaal leegdrinken. Dan worden hun monden losser, beginnen ze te praten over het bestuur van de republiek, de laatste roddels uit de kunstkamers, hun bedrijven overzee, hoe ze hun vrouwen op hun plaats zetten en hoeveel ze van elkaar houden – als vrienden.

Stap 2: Doe de kakkerlakken in een vijzel en maal ze tot een fijne pasta. Schep over in een pot water en breng aan de kook.

Pas drie: Niemand weet wat er in hun hoofden omgaat, muren in muren van houten patronen komen op hen af en verwarmen de kamer. Als ze deze pas niet halen, moeten ze elkaars kleren van het lijf scheuren.

Stap 3: Voeg alcohol toe.

Pas vier: Bij het missen van deze pas moeten ze hun geslacht tentoonstellen op de tafel. Het ziet eruit als de toonbank van een slager. Ze doen hun stukje vlees in hun glas en tellen de passen. "Pas, pas, pas!" schreeuwen ze door de kamer terwijl ze hard worden en klaarkomen.

Stap 4: Wring het papje uit met een droge theedoek en vang het sap op in een parfumflesje.

Pas vijf: Dubbele kinnen verzinnen heldendaden. Hun hoofden slaan purper uit, al het bloed wordt naar hun eikels gepompt. Ze groeien en groeien tot de pasglazen barsten en in scherven uit elkaar spatten. Vanuit hun kruis splijten breuklijnen hun lichamen uiteen. Hompen vlees en lichaamsdelen vallen op de grond, waarna het vlees samensmelt tot één geheel.

Stap 5: Zoek de habitat van het amalgaam.

Pas zes: Een vreemdelinge komt de kamer binnen, alle ogen van het amalgaam zijn op haar gericht. Met een parfumflesje in haar hand en gesloten ogen loopt ze de vleesmassa in. Ze wordt opgenomen in het geheel.

Stap 6: Open het flesje en verstuif.

Pas zeven: Ze herinneren zich de vreemdelinge niet. Misschien was ze hun maîtresse of hebben ze haar de dans ooit ontnomen door in haar oren te flemen, tegen haar benen te rijden en onder haar huid te kruipen. Even voelt het amalgaam iets, een warmte van binnenuit. Muren in muren van houten patronen besmeurd met hun ingewanden. Het regent vlees, het bloed drupt en de vreemdelinge blijft alleen over.

Stap 7: Verwijder alle ingewanden uit je haren, haal diep adem. Herhaal indien nodig.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.