Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Jonge cultuurjournalisten trekken De Mediakaravaan van ‘de lage landen’
0 Reacties
De Mediakaravaan
kunst

Jonge cultuurjournalisten trekken De Mediakaravaan van ‘de lage landen’

Cultuurjournalisten in spe onder professionele begeleiding verslag laten uitbrengen over festivals in Vlaanderen en Nederland: dat is de ambitie van De Mediakaravaan, het nieuwe talentontwikkelingstraject van het culturele tijdschrift en website de lage landen. Daar vind je de komende maanden artikelen en podcasts van vijf jonge talenten.

Cultuur wordt pas relevant als mensen erover nadenken, spreken en schrijven. Daarom besteedt de lage landen zoveel aandacht aan cultuur in al haar uitingen: van literatuur tot beeldende kunst, van podiumkunsten tot muziek.

Maar hoe schrijf je over cultuur? En hoe breng je verslag uit van een kunstenfestival? Daarover gaat het in De Mediakaravaan. Dit talentontwikkelingstraject van de lage landen richt zich op pas (of bijna) afgestudeerde jonge mensen met ambitie in de cultuurjournalistiek.

In workshops leren zij van professionele makers de knepen van het vak, en tijdens culturele evenementen brengen zij die kennis in de praktijk met verslaggeving en reflectie in verschillende vormen, van podcast tot essay.

Zo wil de lage landen jonge cultuurjournalisten hun weg helpen te vinden in het medialandschap van Vlaanderen en Nederland. Tegelijk zorgt de lage landen zo voor een instroom van nieuw talent voor haar website en tijdschrift.

Wat doet De Mediakaravaan?

Voor, tijdens en na culturele festivals zorgt De Mediakaravaan voor context, verslaggeving en reflectie in de vorm van podcasts (interview, sfeerverslag…) en artikelen (recensie, essay…). Die worden gepubliceerd op de lage landen, de website van het culturele tijdschrift met dezelfde naam.

De karavaan houdt in 2023 halt op twee evenementen: het festival voor de nieuwe theatertekst Shakespeare Is Dead (24 en 25 maart) en het podcastfestival Oorzaken (1 tot 4 juni), allebei in Amsterdam.

De komende jaren zal De Mediakaravaan ook langs andere evenementen trekken en plaats bieden aan andere makers (videoreporters, fotografen…).

Wie doet mee aan De Mediakaravaan?

Op onze oproep van eind januari 2023 kwamen heel wat enthousiaste reacties uit heel Vlaanderen en Nederland, van Ieper tot Groningen.

Uit de vele kandidaten selecteerde de redactie van de lage landen deze vijf jonge talenten:

Loes de Groen

Is bachelor in de filosofie en liberal arts and sciences (Universiteit Utrecht), liep stage bij het cultuurprogramma Nooit meer slapen (VPRO radio) en maakt podcasts voor Mantelaar, een organisatie voor mantelzorgers.

Luka De Kinder

Is master in de journalistiek (VUB), liep stage bij De Morgen en maakte deel uit van het redactieteam tijdens het TheaterFestival 2022 (Vlaanderen en Brussel).

Stefanie De Meerleer

Is bachelor in de journalistiek en volgt het postgraduaat podcasting (allebei Arteveldehogeschool Gent), liep stage bij het tv-programma Iedereen beroemd en schrijft voor het tijdschrift van cultuurcommunity Different Class (vroeger: Subbacultcha).

Lara Maenen

Is master in de journalistiek (KU Leuven Campus Brussel), volgt het postgraduaat digitale marketing en communicatie (EHSAL Management School) en liep stage bij deBuren, waar ze ook aan de slag bleef als jobstudent.

Niki Meijer

Studeert journalistiek aan de Hogeschool Utrecht en Nederlandse Taal en Cultuur aan de Universiteit Utrecht, schrijft als freelancer voor de Oegstgeester Courant en Kidsweek.

Op zaterdag 11 maart volgden deze vijf jonge talenten twee workshops in Brussel: cultuurjournaliste Evelyne Coussens bracht hen de finesses van de recensie en het essay bij en podcastexperte Ilse Himschoot vertelde hen alles wat ze wilden weten over storytelling, interview- en opnametechnieken, en montage.

De eerstvolgende halte van De Mediakaravaan is Shakespeare Is Dead, een festival voor nieuwe theaterteksten in de Brakke Grond en Theater Bellevue (allebei in Amsterdam).

De komende weken vind je daarover artikelen en podcasts op de website van de lage landen.

De Mediakaravaan maakt deel uit van de samenwerking tussen de lage landen, de Brakke Grond en deBuren.
Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.