Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Jiri Kylian en het Nederlands Dans Theater
0 Reacties
Voor abonnees

Jiri Kylian en het Nederlands Dans Theater

(Eva van Schaik) Ons Erfdeel - 1992, nr 3, pp. 332-342

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Uitgebreide en gedocumenteerde schets van het leven, de carrière en de creaties van Jiri Kylian, de Tsjech die in 1973 vanuit Stuttgart als gastchoreograaf naar Den Haag werd gehaald en sinds 1978 artistiek leider is van het Nederlands Dans Theater. Hijzelf wordt omschreven als een omnivoor en een muzikaal genie, en in zijn oeuvre heeft hij alle uithoeken van de dans verkend: van parodiërende pastiches op het academisch ballet tot de dreamtimeriten van de Aboriginals, van acrobatie tot abstracte dans, van lyrisch dansdrama tot comedy-acting, van Oost-Europese folklore over Japanse sprookjes naar Frans surrealisme, etc. Daarbij wil hij zich onttrekken aan het creëren van een codering in stijl d.m.v. een prototypisch gebruik van zijn dansers, m.a.w.: hij beweert dat er geen Kylian-stijl bestaat. Na de bespreking van de algemene kenmerken van zijn oeuvre - die moeilijk te omschrijven zijn - en van een aantal van zijn creaties, worden zijn opleiding en zijn carrière geschetst voor hij in Nederland terechtkwam. Daarin ligt namelijk het begin van een verklaring besloten voor zijn evolutie als artistiek leider, en die wordt ook geschetst, met specifieke aandacht voor een crisisperiode in de tweede helft van de jaren '80.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.