Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Jean-Baptiste Wicar: collectionneur de dessins
0 Reacties
Voor abonnees

Jean-Baptiste Wicar: collectionneur de dessins

(Herve Oursel) De Franse Nederlanden - Les Pays-Bas Français - 1978, nr 3, pp. 65-84

Dit is een artikel uit ons papieren archief

Het rijke prentenkabinet van het Musée de Lille dankt zijn ontstaan aan de testamentaire beschikkingen van de schilder Wicar (1762-1834), die vooral tekeningen verzamelde. Hij legde in zijn leven drie verzamelingen aan: de eerste werd gestolen, de tweede verkocht hij en de derde legateerde hij aan de Societé des Sciences, de l'Agriculture et des Arts van Rijsel. De Societé stond later het eigendom van de verzameling af aan de stad Rijsel. De verzameling bestaat uit 1300 tekeningen waaronder werk van Rafael, Michelangelo, da Vinci, Dürer, Rembrandt, en vele andere, zeer belangrijke kunstenaars.

Le riche cabinet des estampes du Musée de Lille est né des dispositions testamentaires du peintre Wicar (1762-1834), qui collectionnait essentiellement les dessins. Au cours de sa vie, il commença trois collections: on lui vola la première, il vendit la seconde et il légua la troisième à la Société des Sciences, de l'Agriculture et des Arts de Lille. La collection comporte 1300 dessins parmi lesquels on trouve des œuvres de Raphael, de Michel Ange, de Leonard de Vinci, de Dürer, de Rembrandt et de beaucoup d'autres artistes de premier plan.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.