Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

“Je kent mij niet”. De doorbraak van filmmaakster Urszula Antoniak
0 Reacties
Voor abonnees
kunst

“Je kent mij niet”. De doorbraak van filmmaakster Urszula Antoniak

(Karin Wolfs) Ons Erfdeel - 2011, nr 4, pp. 98-107

Dit is een artikel uit ons papieren archief

Al sinds haar bejubelde speelfilmdebuut Nothing Personal (2009) lapt Urszula Antoniak een basisregel uit de Hollywood-filmtraditie aan haar laars: dat een plotgericht en logisch verklaarbaar handelende hoofdpersoon nodig zou zijn om de kijker mee te slepen in een verhaal. De mens is een te complex wezen om aan de hand van simpele psychologiseringen te kunnen begrijpen. “Je kent mij niet” is misschien wel de zin die het best samenvat waar het werk van Antoniak om draait. Hoewel letterlijk uitgesproken in Nothing Personal, komt de zin in verschillende vormen terug in meerdere van haar films (naast speelfilms ook televisiedrama). Ondanks die onorthodoxe aanpak mocht haar tweede speelfilm, Code Blue (2011), in première in de Quinzaine van Cannes, het voorgeborchte voor de beste filmmakers ter wereld.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.