Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

“Ja, maar”: Rembrandt blijft lastig
0 Reacties
Voor abonnees

“Ja, maar”: Rembrandt blijft lastig

(Gary Schwartz) Ons Erfdeel - 2006, nr 2, pp. 187-194

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Rembrandtonderzoeker Gary Schwartz beschrijft in dit persoonlijke stuk de klachten die veel van zijn collega's uiten. Wie onderzoek doet naar Rembrandt, krijgt altijd te maken met zijn vermeende “slechte smaak”, zijn persoonlijkheidsproblemen, zijn financiële onbetrouwbaarheid, zijn slechte vakmanschap en met de onzekerheid of bepaalde schilderijen nu wel of niet van zijn hand zijn. Dat laatste wordt duidelijk in het Rembrandt Research Project, dat ondanks alle goede bedoelingen het toeschrijvingsprobleem wellicht niet oplost, maar vergroot. Wegens alle problemen rond zijn persoonlijkheid zijn er onderzoekers die de naam van de schilder alleen nog tussen aanhalingstekens willen gebruiken: “Rembrandt”. Het valt af te wachten of het Rembrandtjaar 2006 meer duidelijkheid zal brengen.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.