Publicaties
In zijn vaderboek kan P. F. Thomése zijn moeder niet van zich afschudden
0 Reacties
Voor abonnees
literatuur

In zijn vaderboek kan P. F. Thomése zijn moeder niet van zich afschudden

Vaderliefde is een ode aan de man die P.F. Thomése leerde dat wij bestaan bij gratie van verhalen en die daarmee de schrijver in hem deed ontkiemen.

Een kunstenaar die bij mij om de hoek woont, schilder Roeland Zijlstra, zei onlangs dat hij aan enkele zinnen van de Duitse schrijver Arno Schmidt genoeg had om een hele dag te mijmeren. Het was een uitspraak die me trof. In tijden van gedachteloos bingewatchen vind ik het een schitterende gedachte dat voor wie aandachtig leest enkele welgeschapen zinnen genoeg kunnen zijn om de verbeelding een vlucht te laten nemen.

Vaderliefde van P.F. Thomése is zo’n boek waarin zinnen staan waar een mens voor een hele dag, zelfs dagen en weken, genoeg aan heeft. Het is een poging het leven van zijn vader te reconstrueren of, beter gezegd, opnieuw vorm te geven. Op het omslag staat niet “roman”. De schrijver wekt op allerlei manieren de indruk dat hij zich heeft ingespannen trouw aan de feiten te blijven, in zoverre die zich laten kennen. Maar hij beseft zelf maar al te goed dat het onmogelijk is de geschiedenis op te schrijven wie es eigentlich gewesen ist. “Een dode wordt een fantasiefiguur die ontspruit aan je verbeelding.”

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met philippe.vanwalleghem@onserfdeel.be.