Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

In ijltempo van links naar rechts? Koerswendingen in de Nederlandse politiek
0 Reacties
Voor abonnees
samenleving

In ijltempo van links naar rechts? Koerswendingen in de Nederlandse politiek

(Cyrille Offermans) Ons Erfdeel - 2009, nr 2, pp. 20-29

Dit is een artikel uit ons papieren archief

Sinds de jaren zestig gold Nederland, ook in de ogen van zijn bewoners, als een paradijs van verdraagzaamheid en vrijzinnigheid. Maar op 11 september 2001 is daar plotseling verandering in gekomen. De moslims leken dat paradijs te gaan bedreigen. Deze boodschap werd versterkt door Pim Fortuyn, Ayaan Hirsi Ali en Geert Wilders. De ongekende alarmbereidheid van de media deed de rest. De Nederlandse politiek koos voor een hard handhavingsbeleid, eerder dan voor het gedoogbeleid dat het land drie decennia heeft gekenmerkt. De misantropische geest van Calvijn heerst. Maar er zijn ook lichtpunten. De burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam, respectievelijk Job Cohen en Ahmed Aboutaleb, stralen een erasmiaanse redelijkheid uit. De benoeming van de Ahmed Aboutaleb, de eerste islamitische burgemeester van een grote Europese stad, zou voor een keerpunt kunnen zorgen in de Nederlandse politiek.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.