Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

In de schaduw van de groten. Een biografie van componist Joseph Ryelandt
0 Reacties
Voor abonnees
recensie
kunst

In de schaduw van de groten. Een biografie van componist Joseph Ryelandt

David Vergauwen geeft de lezer het gevoel op de eerste rij te zitten bij een imaginaire film over de Brugse componist Joseph Ryelandt (1870-1965). Maar ondanks zijn uitgebreide oeuvre en bekende vrienden kreeg dit buitenbeentje, wiens muzikale stijl bij de late romantiek aanleunde, nooit dezelfde naam en faam als zijn muzikale tijdgenoten.

Een eerste biografie schrijven over een componist die gedurende lange tijd tussen de plooien van de geschiedenis was beland, is tegelijk een zegen en een vloek. Wanneer er weinig secundaire literatuur over het onderwerp bestaat, heeft de auteur het voordeel van de primeur. Er zijn maar weinig bronnen om mee vergeleken te worden. Tegelijkertijd moet wie zich aan zo’n project waagt ook als eerste de krijtlijnen uitzetten voor een onderzoek dat mogelijk (hopelijk zelfs) navolging kan krijgen. De auteur bevindt zich voor een historiografisch wit blad, omgeven door tal van bronnen die nog niet eerder systematisch aan het verhaal van deze componist gekoppeld werden. Dat is een serieuze opgave.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.