Deel artikel

taal

In beeld: dit was ons Taalfeest

9 oktober 2024 2 min. leestijd

Meer dan zevenhonderd taalliefhebbers zakten afgelopen zaterdag af naar deSingel in Antwerpen voor ons eerste Taalfeest: een feestelijke dag vol optredens, lezingen, workshops, interviews en debatten over taal, dat wonderlijke fenomeen dat ons allen verbindt.

Aan het slot van de tiende Week van het Nederlands organiseerden de lage landen, Onze Taal en VRT de eerste editie van het Taalfeest.

Op het programma stond een reeks klinkende namen: cabaretiers Wouter Deprez en Katinka Polderman, dichters Maud Vanhauwaert, Lisette Ma Neza en de Poëzusjes, taalwetenschappers Anne-Sophie Ghyselen en Freek Van de Velde, en schrijvers Frits van Oostrom en Philip Dröge, én de ambassadeurs van de Week van het Nederlands: Cesar Majorana en Mohamed Ouaamari.

We doken in het verleden en keken naar de toekomst van onze taal; we verkenden de variatie en onderzochten wat ons samenbindt. We bogen ons over de kleinste details – zoals leestekens – en verdiepten ons in grote maatschappelijke vraagstukken – zoals meertaligheid en inclusieve taal. En intussen was er veel te lachen en veel om van te genieten. 

Tijdens het Taalfeest werd ook De Grote Prijs Martine Tanghe uitgereikt. Met deze prijs, die voorheen De Grote Prijs Jan Wauters heette, bekroont de VRT een taalverrijker die actief is in de gesproken media en opvalt door voortreffelijke en aantrekkelijke hantering van de Nederlandse taal. De laureaat van deze eerste editie is Klara-presentatrice Katelijne Boon. De publieksprijs ging naar Radio 1-stem Sofie Lemaire. 

Meer taal?

Taal is spel. Spel is liefde. Liefde is feest. Taal is feest. In het nieuwste nummer speelt de lage landen volop met het Nederlands. ‘Taal draait om plezier’, zeggen taalkundige Vivien Waszink en cabaretier Wouter Deprez in een dubbelinterview. In de andere stukken gaat het over jongeren en hun bijzondere taalgebruik, over de enorme populariteit van Nederlandstalige popmuziek, over nieuwe en oude spreekwoorden, over spoken word en slam poetry, over hedendaagse rederijkers, creatieve speechschrijvers en nog veel meer. Vier de taal!

Lees het themadossier Spelen met taal, of bestel meteen het nieuwe nummer.

Het Taalfeest werd mee mogelijk gemaakt door het Departement Cultuur van de Vlaamse Overheid, de Nederlandse ambassade in België en de VRT.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen

		WP_Hook Object
(
    [callbacks] => Array
        (
            [10] => Array
                (
                    [00000000000028270000000000000000ywgc_custom_cart_product_image] => Array
                        (
                            [function] => Array
                                (
                                    [0] => YITH_YWGC_Cart_Checkout_Premium Object
                                        (
                                        )

                                    [1] => ywgc_custom_cart_product_image
                                )

                            [accepted_args] => 2
                        )

                    [spq_custom_data_cart_thumbnail] => Array
                        (
                            [function] => spq_custom_data_cart_thumbnail
                            [accepted_args] => 4
                        )

                )

        )

    [priorities:protected] => Array
        (
            [0] => 10
        )

    [iterations:WP_Hook:private] => Array
        (
        )

    [current_priority:WP_Hook:private] => Array
        (
        )

    [nesting_level:WP_Hook:private] => 0
    [doing_action:WP_Hook:private] => 
)