Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

IK VOND EEN VORM. Hubert van Herreweghen: zeventig jaar dichterschap
0 Reacties
Voor abonnees
literatuur

IK VOND EEN VORM. Hubert van Herreweghen: zeventig jaar dichterschap

(Piet Gerbrandy) Ons Erfdeel – 2013, nr 2, pp. 14-23

Dit is een artikel uit ons papieren archief

Hubert van Herreweghen (1920), die in Vlaanderen als grootheid wordt geëerd maar in Nederland onbekend is, heeft in zeventig jaar dichterschap een hoogst interessante ontwikkeling doorgemaakt. Ofschoon hij als journalist en televisiemaker in nauw contact stond met de actualiteit en hij de technologische innovatie van wat we tegenwoordig “oude media” noemen op de voet moet hebben gevolgd, was hij als dichter altijd wars van publiciteit en avant-gardisme. Opgegroeid in het aloude katholieke geloof, verbonden met het platteland en vertrouwd met de lange geschiedenis van het Nederlands, debuteerde hij in 1943 met gedichten die zowel formeel als inhoudelijk net zo goed enkele decennia eerder geschreven hadden kunnen zijn. Maar zie, de dichter rijpt, en met het klimmen der jaren klampt hij zich niet vast aan wat hem zo vertrouwd is, maar voltrekt zich stap voor stap een fascinerende poëtische bevrijding.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.