Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

De sporen van de Poolse immigratie in Pas-de-Calais
0 Reacties
© Nicolas Montard
© Nicolas Montard © Nicolas Montard
Voor abonnees
De Franse Nederlanden
samenleving

De sporen van de Poolse immigratie in Pas-de-Calais

Een eeuw geleden kwamen tienduizenden Polen werken in de Franse industriegebieden. Ze lieten hun sporen na in het landschap en de cultuur van Pas-de-Calais. Bij de honderdste verjaardag van de Poolse immigratie horen diverse tentoonstellingen en voorstellingen.

Dourges is meer dan een multimodaal logistiek platform langs de A1 op luttele afstand van Rijsel. Het is een Noord-Frans stadje met vijfduizend inwoners en een stadhuis, een monument voor de gevallenen en een kerk. Of liever, een paar kerken: naast de Saint-Piat in het centrum telt de gemeente nog een andere kerk, de Saint-Stanislas. De buitenkant van het betonnen gebouw lijdt onder de tand des tijds. ‘We zoeken geld om eraan te werken,’ aldus Edmond Oszczak, die trots de kerkdeuren opendoet voor een kleine rondleiding. Aan rijkdommen ontbreekt het de Saint-Stanislas niet: de kerk kan bogen op een uiterst opmerkelijk hoofdaltaar, de ‘Chapelle de la Nativité’, oftewel schrijn van Christus’ geboorte. Dit houten art-decosculptuur van Jan Szczepkowski is geïnspireerd op de Zakopanestijl (Zakopane is een Poolse stad) en won de Grand Prix op de Wereldtentoonstelling (Exposition des Arts Décoratifs) van 1925 in Parijs.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.