Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Hoe slim is kunstmatige intelligentie?
0 Reacties
© ING / Microsoft
© ING / Microsoft © ING / Microsoft
Voor abonnees
recensie
samenleving

Hoe slim is kunstmatige intelligentie?

Veel van onze dagelijkse technologie Siri, Google, Facebook of Tinder bevat kunstmatige intelligentie (KI). In AI: Alsmaar intelligenter biedt wiskundefilosoof Stefan Buijsman een blik achter de schermen van KI én toont hij de schaduwkanten ervan.

In juni 2020 riep een aantal Amerikaanse wiskundigen in een open brief andere wiskundigen op om niet samen te werken met de politie. Ze uitten onder andere kritiek op predictive policing en gezichtsherkenning, omdat de data waarmee de algoritmen getraind worden vaak vooringenomen zijn. Dat kan discriminerende gevolgen hebben voor minderheidsgroepen, zoals zwarten. De initiatiefnemers benadrukken dat zij als wiskundigen een “wetenschappelijk” elan aan deze politiepraktijken kunnen geven waar in feite wetenschappelijke onderbouwing ontbreekt. De brief maakt duidelijk dat kunstmatige intelligentie (KI), hoewel ze is gestoeld op wiskundige modellen, niet zomaar “neutraal” is.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.