Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Hoe de strijd tegen het water de Nederlandse identiteit vormde
2 Reacties
© Wikimedia Commons
© Wikimedia Commons © Wikimedia Commons
Voor abonnees
Water, vloek en zegen
geschiedenis

Hoe de strijd tegen het water de Nederlandse identiteit vormde

De Sint-Elisabethsvloed, die zeshonderd jaar geleden over Zuid-Holland spoelde, is een van de zwaarste overstromingen die Nederland troffen. In de levendige herinneringscultuur rondom die noodlottige gebeurtenis gaan nationale trots en een besef van kwetsbaarheid hand in hand. Ook de culturele verbeelding van latere waterrampen speelde met die tegengestelde emoties. Een verhaal over waterwolven, drijvende wiegjes, vaderlijke vorsten en een vinger in de dijk.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€10

€4/maand

Pieter Coupe

Dank voor de link! Wat Hans Brinker/Hero of Harlem betreft, vind ik op Wikipedia dit:

A short story within the novel has become well known in its own right in popular culture. The story,[15] read aloud in a schoolroom in England, is about a Dutch boy who saves his country by putting his finger in a leaking dike. The boy stays there all night, in spite of the cold, until the villagers find him and repair the dike.

In the book, the boy and the story are called simply "The Hero of Haarlem". Although the hero of the dike-plugging tale is nameless in the book, Hans Brinker's name has sometimes erroneously been associated with the character.

(Pieter Coupé, eindredacteur de lage landen)

Frisia Coast Trail

Leuk artikel! Ik heb er ook eens een blog aan gewijd en kwam tot weer een andere insteek, maar het thema ‘zingeving of betekenis geven aan rampen’ - https://frisiacoasttrail.blog/2020/10/28/out-of-averting-the-inevitable-a-community-was-born/ PS was het niet Hero of Harlem ipv Hans Brinker die zijn vinger in de dijk stak?

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.