Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Historia Magistra vitae? Gedachten over het geschiedenisonderwijs in Vlaanderen
0 Reacties
Voor abonnees

Historia Magistra vitae? Gedachten over het geschiedenisonderwijs in Vlaanderen

(Jozef Janssens) Ons Erfdeel - 1990, nr 5, pp. 680-687

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Persoonlijke visie van de auteur op de malaise in het geschiedenisonderwijs in Vlaanderen, die hij dramatisch noemt. Hij vraagt zich af wat er verkeerd gegaan is in het onderwijs, en hamert daarbij nogal sterk op de negatieve manier waarop bijvoorbeeld de middeleeuwen voorgesteld worden in vele geschiedenisboeken. Volgens de auteur denkt de moderne mens buiten de confrontatie met het verleden te kunnen: welk praktisch nut heeft immers het onderzoek naar hoe het allemaal is gegroeid als we ons kunnen beperken tot de analyse van het resultaat? Toch kan juist de preoccupatie met het verleden aanleiding geven tot kritische reflectie en begrip voor vreemde situaties, wat zich dan weer uit in zelfrelativering, nuanceringsvermogen en verdraagzaamheid, kortom \wijsheid\". Als het onderwijs er niet in slaagt die boodschap mee te geven, heeft het fundamenteel gefaald."

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.