Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Het vreemde nest van het Vlaamse proza
0 Reacties
Voor abonnees

Het vreemde nest van het Vlaamse proza

(Bart Vervaeck) Ons Erfdeel - 2005, nr 1, pp. 73-103

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

In dit diepgravende artikel analyseert Bart Vervaeck de hele “Vlaamse Bibliotheek”, een reeks van 37 Vlaamse romans uit de periode 1927-1970 die door uitgeverij Houtekiet heruitgegeven zijn. Elk van de 37 boeken wordt apart beschouwd en onder de loep genomen. Vervaeck heeft nogal wat kritiek op de reeks: van de 37 boeken zou hij slechts de helft overhouden. Voorts vraagt hij zich af waarom een “Vlaamse Bibliotheek” alleen uit prozawerken bestaat. Zijn andere opmerkingen en bezwaren kunt u lezen in dit unieke artikel dat, naast een panoramisch overzicht van de Vlaamse literatuur uit de twintigste eeuw, een schoolvoorbeeld is van wat literaire kritiek kan en moet zijn. Kritiek die gebaseerd is op een grondige lectuur en ondersteund wordt door heldere argumenten. Kritiek waar je het ook grondig mee oneens kunt zijn.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.