Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Het volk is verdeeld. Politicologen Sarah de Lange en Kris Deschouwer over populisme in de Lage Landen
0 Reacties
Voor abonnees
samenleving

Het volk is verdeeld. Politicologen Sarah de Lange en Kris Deschouwer over populisme in de Lage Landen

(Pieter Coupé / Petra de Koning / Liesbeth Van Impe) Ons Erfdeel - 2011, nr 4, pp. 4-25

Dit is een artikel uit ons papieren archief

Er waart een spook door Europa en het heet populisme. Progressieven, intellectuelen en kunstenaars, maar ook de traditionele partijen en politici gebruiken het als containerbegrip voor alles wat hen links en rechts voorbijschiet. Het is een scheldwoord geworden, waarmee je tegenstanders in een hoek zet. Maar wat is nu eigenlijk populisme en wie zijn dan de populisten? Ons Erfdeel heeft twee politieke wetenschappers samengebracht, de Nederlandse Sarah de Lange en de Vlaming Kris Deschouwer, voor een uitgebreid dubbelinterview over dit vaak gehanteerde maar zelden helder omschreven begrip. Twee journalisten leidden dit gesprek en wierpen de twee politicologen de hete hangijzers voor de voeten: Liesbeth Van Impe, politiek commentator bij de Vlaamse krant Het Nieuwsblad, en Petra de Koning, correspondent in Brussel voor het Nederlandse NRC Handelsblad. Luc Devoldere en Pieter Coupé, de hoofdredacteur en de redactiesecretaris van Ons Erfdeel, luisterden mee. Pieter Coupé brengt verslag uit. De blik van Deschouwer en De Lange reikt ver: van de Verenigde Staten en Zuid-Amerika tot de Europese Unie, met Scandinavië, Spanje en het door schulden geteisterde Griekenland. Maar telkens keren ze terug naar de Lage Landen. Naar Nederland, waar de PVV van Geert Wilders gedoogsteun verleent aan een regering van christendemocraten en liberalen. Naar België, dat in 2010-2011 de langste en moeilijkste regeringsvorming uit zijn geschiedenis beleefde, waarbij het voortbestaan van het land zelf op het spel leek te staan. Telkens keert ook de term “populisme” terug. Is het een tijdelijk fenomeen of een blijvende politieke factor? Hoe schadelijk is het en vooral: hoe ga je ermee om? Maar eerst is er een duidelijke definitie van populisme nodig: waarover hebben we het wel en waarover hebben we het niet als we over populisme praten?

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.