Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Het verleden als grabbelton en scheurkalender
0 Reacties
Voor abonnees

Het verleden als grabbelton en scheurkalender

(Tom Verschaffel) Ons Erfdeel - 2005, nr 2, pp. 165-177

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Anno 2005 is geschiedenis een hot topic op radio en televisie. Programma's als “De Grote Geschiedenisshow”, “De Grote Geschiedenis Quiz”, “De Grootste Nederlander Aller Tijden”, “Andere Tijden, “OVT”, “Maandag Wasdag” en “De Grootste Belg” gaan elk op hun eigen manier om met het verleden. Toch kan er een onderscheid gemaakt worden. In de amusementsprogramma's die in prime time worden uitgezonden, wordt geschiedenis herleid tot een losse verzameling van de meest heterogene gebeurtenissen, feitjes, kostuums en tijdvakken. De programma's die niet in prime time worden uitgezonden of die geprogrammeerd worden op nichezenders (historische documentaires, goedgemaakte kostuumreeksen) geven een beter beeld van de historische praktijk. Dat dit beeld ook minder sexy is, is geen probleem. Mensen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis, verwachten dat niet van haar.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.