Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

HET VERHAAL ONTBREEKT. Museum BELvue in Brussel
0 Reacties
Voor abonnees
geschiedenis

HET VERHAAL ONTBREEKT. Museum BELvue in Brussel

(RUBEN MANTELS) ONS ERFDEEL – 2017, NR 1, PP. 98-99

Dit is een artikel uit ons papieren archief

Er is geen betere plek voor een museum over de geschiedenis van België dan het Belvuegebouw aan de rand van het Warandepark, dat tussen het Koningsplein en Paleizenplein gelegen is en aanschurkt tegen het Koninklijk Paleis. Een wapperende tricolore steekt boven het museum uit, terwijl onder het museum zich de ruïnes bevinden van het middeleeuwse Coudenbergpaleis. De royale binnenplaats is gevuld met zitmeubilair van biermerk Vedett. Veel Belgischer kan het niet worden.

Sinds 2005 huisvest het Belvue, dat in 1902 is aangekocht door Leopold II, een museum over de nationale geschiedenis: BELvue. De dynastieke geschiedenis van het vorstenhuis was daarbij een van de pijlers. In 2009 werd het museum ook een centrum gewijd aan de democratie en in 2016 is de vaste opstelling vanuit dat oogpunt hernieuwd. Op een late zomerdag in september bezoek ik de nieuwe opstelling.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.