Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Het verander(en)de Vlamingenbeeld van de Walen
0 Reacties
Voor abonnees

Het verander(en)de Vlamingenbeeld van de Walen

(Guy Janssens) Ons Erfdeel - 1992, nr 4, pp. 561-566

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Vanuit de vaststelling dat de taalgrens in België meer is dan de afbakening tussen twee taalgebieden, gaat de auteur na hoe het beeld dat de ene bevolkingsgroep over de andere heeft, de laatste jaren veranderd is. Tegenover een groeiende desinteresse van de Vlamingen voor Wallonië en het Frans, staat de groeiende interesse van de Walen voor Vlaanderen en het Nederlands. De auteur illustreert die ontwikkeling aan de hand van gebeurtenissen, feiten en cijfers, en noemt economiche, financiële en politieke factoren als verklaring ervoor. Na dieper ingegaan te zijn op de problemen die het onderwijs van het Nederlands in Wallonië meebrengt, stelt de auteur als besluit dat deze evolutie een dubbele uitdaging inhoudt voor de Vlamingen. Ten eerste mogen zij het Frans als tweede taal niet verwaarlozen en ten tweede moeten zij hun Nederlands blijven verzorgen en verbeteren. Ten slotte schept de toegenomen belangstelling een kans op een beter functioneren van het federale België.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.