Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

‘Het uitzicht der dingen’: jong talent stort zich op Streuvels
0 Reacties
© Damon De Backer
© Damon De Backer © Damon De Backer
150 jaar Stijn Streuvels
literatuur

‘Het uitzicht der dingen’: jong talent stort zich op Streuvels

In 2021 is het 150 jaar geleden dat Stijn Streuvels geboren werd en dat viert men in zijn geboortestreek Zuid-West-Vlaanderen met Het uitzicht der dingen. In dat project gaan jonge schrijvers en illustratoren in dialoog met de auteur van klassiekers als De vlaschaard en Het leven en de dood in de ast. Onder begeleiding van ervaren rotten Anneleen Van Offel, Gerda Dendooven en Joost Devriesere werken deze jonge talenten aan een boek en een expo.

Om de honderdvijftigste geboortedag van Stijn Streuvels (1871-1969) luister bij te zetten, bundelen jonge woordkunstenaars en illustratoren uit de ruime regio rond Kortrijk de krachten in Het uitzicht der dingen. Dat literaire project mondt eind 2021 uit in een publicatie en een kleine, reizende expositie, en is een initiatief van de Letterzetter van Kortrijk (het stadsdichterschap van de stad) geïnitieerd door de Openbare Bibliotheek van Kortrijk, in coproductie met Het Lijsternest (Streuvelshuis en schrijversresidentie in Ingooigem).

Dankzij dit project krijgen jonge kunstenaars een belangrijke podium-, ontwikkelings- en publicatiekans. De voortgang van Het uitzicht der dingen is te volgen op de website de lage landen, die context biedt bij cultuur in Vlaanderen en Nederland.

In het voorjaar van 2022 wordt de publicatie van Het uitzicht der dingen gepresenteerd in Kortrijk. De bijbehorende tentoonstelling reist van december 2021 tot december 2022 rond in de bibliotheken van Zuid-West-Vlaanderen.

https://www.youtube.com/embed/7dZsDMuLl_o

Drie ambassadeurs

Schrijfster Anneleen Van Offel, de Letterzetter van Kortrijk tot 2022, begeleidt het volledige proces. Ze debuteerde in 2020 met Hier is alles veilig bij uitgeverij Lebowski.

Het uitzicht der dingen telt twee sporen: een literair en een grafisch spoor. Voor de ontwikkeling van beide sporen werkt de organisatie samen met een ambassadeur: illustrator Gerda Dendooven voor het grafische spoor en journalist-auteur Joost Devriesere voor het literaire spoor.

Meer informatie over de drie ambassadeurs vind je hier.

Zeven schrijvers, acht illustratoren

De jonge schrijvers zullen zich laten inspireren door Streuvels’ oeuvre om één nieuwe tekst (proza/poëzie/slam) te schrijven waarin het werk van Streuvels weerkaatst. Daarnaast schrijven ze ook een essayistische tekst over de figuur, de persoon of het karakter van Stijn Streuvels. De publicatie wordt geïllustreerd door acht jonge talentvolle illustratoren.

Dit zijn de deelnemende auteurs: Hans Depelchin, Loeke Vanhoutteghem, Joke De Kerpel, Martijn Verhelst, Salma Nachi, Alice Spinoy en Laura Nollet. Meer info over hen vind je hier.

En dit zijn de illustratoren van Het uitzicht der dingen: Toon Delanote, Klaas De Baere, Willem Moreel, Larissa Viaene, Flore Deman, Lara Jakoba Breine, Shanna Coppens en Xavier Truant. Hier vind je hun uitgebreide bio’s.

In het voorjaar van 2022 wordt de publicatie van Het uitzicht der dingen gepresenteerd in Kortrijk. De bijbehorende tentoonstelling reist van december 2021 tot december 2022 rond in de bibliotheken van Zuid-West-Vlaanderen.
Reeks

150 jaar Stijn Streuvels

Zijweg

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.