Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Het Noord-Franse ‘Anosteké’ is het beste blonde bier van de wereld
0 Reacties
De Franse Nederlanden

Het Noord-Franse ‘Anosteké’ is het beste blonde bier van de wereld

Ondanks de moeilijke coronaperiode hebben de Noord-Franse brouwers toch redenen om te feesten. Anosteké blond van de Brasserie du Pays flamand is het beste blonde bier van de wereld en Pelforth, met de pelikaan in het logo, viert zijn honderdste verjaardag.

Begin november werden in Rijsel de kerstbieren van 2021 gepresenteerd. Vierentwintig Noord-Franse brouwers stelden er hun eindejaarsbier voor. Deze bijeenkomst is een jaarlijkse traditie. Een beperkt publiek kan er de nieuwe kerstbieren proeven, en de brouwers maken er ook een eerste evaluatie van het voorbije jaar. Met de langdurige sluiting van de horeca is dat niet makkelijk geweest. Sommige brouwers willen dan ook geen risico nemen en bieden daarom dit jaar geen kerstbier aan, anderen hebben het volume beperkt gehouden. Tegelijk is de vraag naar lokale producten toegenomen en dus ook die naar streekbieren. Het ziet er kortom naar uit dat het dit jaar niet zo gemakkelijk zal zijn om aan een voorraad kerstbier te geraken.

Het beste blonde bier ter wereld

Maar er is niet alleen somber nieuws uit de Noord-Franse brouwerswereld. Anosteké blond, het succesbier van de Brasserie du Pays flamand, werd op de World Beer Awards 2021 door een internationale jury verkozen tot beste blonde bier van de wereld. Het is voor deze brouwerij niet de eerste keer dat zij in de prijzen vallen: in 2016 kreeg Anosteké Saison al dezelfde onderscheiding.

De Brasserie du Pays flamand is een jonge brouwerij. Ze werd in 2006 opgericht door Olivier Duthoit en Mathieu Lesenne, twee jeugdvrienden met een passie voor bier. In 2006 namen ze de gebouwen van een oude stokerij over in Blaringem en startten daar met de productie van hun eigen bieren, zoals Bracine, Wilde Leeuw en Anosteké. De twee laatste verraden duidelijk hun Frans-Vlaamse afkomst. Anosteké is Frans-Vlaams voor “tot de volgende keer”.

Anosteké is een bier van hoge gisting met een sterke hoppe smaak. Van dit bier bestaan verschillende versies zoals blond, bruin, winterbier, IPA (Indian Pale Ale) ... Anosteké is het succesbier van de Brasserie du Pays flamand en het feit dat de blonde versie verkozen is tot beste bier ter wereld laat zich nu al voelen: het volume is al met 20 procent toegenomen. In de bierwinkel in Oost-Vlaanderen waar ik het altijd ga kopen, is het alvast niet meer te verkrijgen.

Door het succes van haar bieren was de Brasserie du Pays flamand al snel verplicht uit te breiden. In 2018 werd in Melville een tweede brouwerij gebouwd met een veel grotere capaciteit. Maar die bleek al snel weer onvoldoende te zijn en onlangs is beslist om het bedrijf nog eens met 2.500 vierkante meter uit te breiden. Maar die extra ruimte zal niet uitsluitend gebruikt worden om bier te brouwen. De vrienden Lesenne en Duthoit, intussen ook zakenpartners, hebben een nieuw product op de markt gebracht: een kombucha (alcoholvrije drank op basis van thee) die luistert naar de naam NOKO. Het wordt een nieuwe stap in het succesverhaal van de Brasserie du Pays Flamand.

Een honderdjarige pelikaan

Er is nog een Noord-Frans bier dat mag feesten: Pelforth, dat dit jaar een eeuw oud is. Deze brouwerij ontstond in 1921 uit de samenwerking van drie Rijselse brouwers. Ze richtten de Brasserie du Pelican op. Het bedrijf kreeg echt succes wanneer het in 1935 startte met de productie van Pelforth 43. Na de Tweede Wereldoorlog vestigde de brouwerij zich in Mons-en-Baroeul en werd het met een jaarlijkse productie van gemiddeld 145.000 hectoliters de grootste van Noord-Frankrijk. Pelforth brouwde in die tijd ook het enige bruine bier van Frankrijk.

In de jaren 1980 werd Pelforth opgekocht door de Nederlandse biergigant Heineken. Mons-en-Baroeul is vandaag nog altijd de belangrijkste productieplaats van Heineken in Frankrijk. Ongeveer 12 procent van de totale omzet, of ongeveer 450.000 hectoliter, bestaat uit Pelforth.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.