Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Het moeilijke midden tussen ethiek en esthetiek. Albert Westerlinck en de katholieke literatuur in Vlaanderen, 1945-1965
0 Reacties
Voor abonnees

Het moeilijke midden tussen ethiek en esthetiek. Albert Westerlinck en de katholieke literatuur in Vlaanderen, 1945-1965

(Rudi Laermans) Ons Erfdeel - 1991, nr 4, pp. 500-510

Dit is een artikel uit ons papieren archief

De priester Albert Westerlinck heeft vanaf 1945, toen hij redacteur werd van de \Dietsche Warande en Belfort\", tot aan de afschaffing in 1966 van de beruchte \"Index Librorum Prohibitorum\" bij herhaling stelling genomen tegen de klerikale bevoogding van de literatuur. In zijn combinatie van geestelijke, hoogleraar, criticus-essayist, tijdschriftredacteur en officieel erkend vertegenwoordiger van de katholieke literatuur, was Westerlinck een zwaargewicht: wat hij zei deed ertoe. Vanuit deze vaststellingen schetst de auteur de gebeurtenissen in deze twintig jaar en hij licht Westerlincks stellingen toe, die hem de ene keer in aanvaring brachten met de klerikale overheden, een andere keer met zijn antiklerikale opponenten."

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.