Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Het literaire ambacht als scheppende praktijk. Over het werk van Piet Meeuse
0 Reacties
Voor abonnees

Het literaire ambacht als scheppende praktijk. Over het werk van Piet Meeuse

(Yves van Kempen) Ons Erfdeel - 1997, nr 2, pp. 207-215

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Lees je zijn werk door, dan valt op hoe scherpzinnig, vindingrijk en bevlogen Piet Meeuse in zijn essays te werk gaat. Grenzen, afbakeningen, afrasteringen, de hele verkaveling die het wetenschappelijk bedrijf vaak uitermate saai maakt, lapt hij aan zijn laars. Hij verbindt moeiteloos oude tradities met nieuwe ideeën en bijna vergeten of nauwelijks nog relevant geachte opvattingen met elkaar, brengt Nederlandse en internationale auteurs even gemakkelijk bij elkaar als recent en ouder filosofisch of literaire werk. Er steekt een ware pioniersgeest in hem. En dat moest ook wel. Een deel van het terrein dat hij verkent, zoals bijvoorbeeld de betekenis van esoterische filosofieën in het werk van Mulisch en anderen, is in Nederland slechts vluchtig in kaart gebracht. Daarbij is de door hem gekozen essayvorm in dit land ook al bijna zonder traditie.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.