Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Het koningsgraf. De verzamelde gedichten van Bertus Aafjes
0 Reacties
Voor abonnees

Het koningsgraf. De verzamelde gedichten van Bertus Aafjes

(Hugo Brems) Ons Erfdeel - 1992, nr 2, pp. 222-229

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Bertus Aafjes bereikte het toppunt van zijn roem als dichter op 32-jarige leeftijd met \Een voetreis naar Rome\" (1946). De auteur geeft eerst uitleg bij het grote succes van dat lange, verhalende gedicht en onderzoekt daarna waarom Aafjes zo genadeloos in de vergetelheid is geraakt. Hij vertelt over de controverse die ontstond toen Aafjes het in 1953 opnam tegen de nieuwe poëzie van Lucebert, een controverse die hem vervreemdde van de literaire wereld en zijn eigen dichterschap deed opdrogen. De titel van zijn \"Verzamelde gedichten 1938-1988\" is dan ook misleidend, want hij bevat slechts vijfentwintig gedichten van na 1953. Uit die verzamelbundel blijkt ook dat het vergeten van Aafjes als dichter wel degelijk in de kwaliteit van de poëzie gezocht moet worden: daarom wordt de bundel een koningsgraf genoemd, een monument voor literaire toeristen en historisch geïnteresseerden."

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.