Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Hoe herman de vries leven, kunst en natuur laat versmelten
0 Reacties
© Stedelijk Museum Schiedam / Foto Tom Haartsen
© Stedelijk Museum Schiedam / Foto Tom Haartsen © Stedelijk Museum Schiedam / Foto Tom Haartsen
Voor abonnees
kunst

Hoe herman de vries leven, kunst en natuur laat versmelten

In zijn beginjaren was zelfs het wit te veel voor kunstenaar herman de vries. Maar gaandeweg vond hij zijn plaats: kunst en leven vallen bij hem samen. Meer nog: de wereld waarin hij leeft, met name de natuur, ís zijn kunst. Zijn poëtische onderzoek van de natuur en zijn minimale ordening ervan kunnen nog altijd jonge kunstenaars inspireren.

Een jonge, pas afgestudeerde kunstenaar vertelde mij onlangs dat ze een bezoek had gebracht aan herman de vries (Alkmaar, 1931) en dat ze sterk werd getroffen door een enigszins vergeeld kaartje dat ergens aan de wand hing, in een hoekje van zijn kamer: to be. Daardoor vroeg ik me af in hoeverre het gedachtegoed van de vries inspirerend is voor jongere kunstenaars. Geen eenvoudige vraag, want meetbare informatie is er niet echt en je kunt er dus alleen in speculatieve zin op ingaan. Ik waag er hier een poging toe.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.