Publicaties
Het gedicht dat hij nooit heeft kunnen schrijven
0 Reacties
Voor abonnees
literatuur

Het gedicht dat hij nooit heeft kunnen schrijven

Dat was Watou van Gwy Mandelinck

In zijn dagboek van de poëziezomers 1980-2008 beschrijft Gwy Mandelinck vooral hoe Watou, dat gelukkige huwelijk van beeldende kunst en poëzie, creatief tot stand kwam.

Poëziezomer was de officiële naam, maar iedereen had het over Watou. De eerste keer dat ik in de plaats van die naam kwam, kon ik mij trouwens niet voorstellen dat wij daar decennia later geregeld op poëziebedevaart zouden terugkomen. En dus ook niet dat wij even dikwijls tussen Poperinge en het West-Vlaamse grensdorp, bij een tussen de hopstaken gelegen huis in Sint-Jan-ter-Biezen, eraan zouden worden herinnerd dat wij daar in de Paasvakantie van 1972 op de terugweg van een reisje naar Engeland hadden aangebeld met de vraag of wij mochten telefoneren met een garage in de buurt. Niet poëzie en beeldende kunst waren de sleutelwoorden van die eerste kennismaking, maar hop en autopech.

Inmiddels word ik in Amsterdam geregeld op een heel andere manier aan Watou herinnerd. Wanneer ik in de schappen van onze supermarkt de bieren van Sint-Bernardus aantref, zie ik ons met een klein gezelschap dichters een enthousiast gesticulerende en bloemrijk orerende Gwy Mandelinck beluisteren, bij de nazit in het Brouwershuis, het bij de brouwerij behorende gastenverblijf. De voorzichtige drinkers met een Pater, de stevige innemers met een Abt, terugkijkend op een voorleesmiddag op Le Mont Noir, het geboortehuis van Marguérite Yourcenar, net over de grens. Dat moet in 2001 zijn geweest.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met philippe.vanwalleghem@onserfdeel.be.