Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Het denken is het avontuur. ‘De uitbraak’ van Henk van der Waal
0 Reacties
Henk van der Waal © Bianca Sistermans
Henk van der Waal © Bianca Sistermans Henk van der Waal © Bianca Sistermans
Voor abonnees
recensie
literatuur

Het denken is het avontuur. ‘De uitbraak’ van Henk van der Waal

Henk van der Waal, bekend als dichter, filosoof en essayist, maakt zijn debuut als romanschrijver met De uitbraak. Nu al een dikke roman over corona? Nee, De uitbraak heeft niets te maken met Covid-19. Het verhaal speelt in een verre toekomst, het is een dystopie, een ontspoorde utopie, waar de hoofdpersoon uitbreekt.

Dystopieën zijn in de mode, denk aan het bekroonde De goede zoon van Rob van Essen. Ik denk dat het genre hedendaagse schrijvers aantrekt, omdat zij doorgaans als langzame, geconcentreerde mensen in de wereld staan, en merken hoe ze momenteel aan alle kanten door de elektronische media worden ingekapseld en voorbijgestreefd. Het bedreigende daarvan wordt uitvergroot in de dystopie.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.