Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Het aardige monster. Europa en de literatuur
0 Reacties
Voor abonnees
literatuur

Het aardige monster. Europa en de literatuur

(Lut Missinne) Ons Erfdeel - 2011, nr 4, pp. 52-63

Dit is een artikel uit ons papieren archief

De Europese Unie heeft al lang de kwalijke faam een ondemocratische politieke constructie te zijn, een economische reus zonder culturele identiteit, een kille vesting waarin weinig burgers, op een groep goedbetaalde eurocraten na, een warm onderdak vinden. Zo standvastig als dit soort verwijten aan de Europese Unie klinken, zo hardnekkig zijn ook de pogingen om voor Europa wat emotionele warmte op te wekken via de letteren. Wat al deze pogingen met elkaar gemeen hebben, is de overtuiging dat men met literaire auteurs een laboratoriumsituatie kan creëren waarin een vorm van Europese toenadering kan worden uitgeprobeerd. De vragen die in dergelijke projecten telkens weer opduiken, zijn herkenbaar: bestaat er wel zoiets als een “Europese literatuur”? Bestaat er dan ook zoiets als een “nationale literatuur” en hoe verhouden die twee zich tot elkaar ? Of is literatuur gewoon het resultaat van vrije, grensoverschrijdende kruisbestuiving? Verschilt de rol van een schrijver in de verschillende uithoeken van Europa? Dit artikel gaat op zoek naar antwoorden.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.