Heilige architectuur: de passie van een verzamelaar
Een gepassioneerd verzamelaar bracht in veertig jaar tijd een kunstcollectie samen met een vijftigtal Vlaamse en Hollandse schilderijen uit de 16e en 17e eeuw die kerkinterieurs in perspectief toonden. Deze unieke collectie wordt vanaf 15 februari a.s. in het Musée de Flandre in Cassel voor het eerst in haar geheel aan het publiek getoond
De aankondiging van de tentoonstelling ‘Heilige architectuur. De passie van een verzamelaar’ lijkt een kleine voetnoot naast de vele publiciteit voor het Van Eyck-jaar, maar het Vlaamse museum net over de Franse grens tracht met zijn tijdelijke tentoonstellingen steeds te verrassen. Tijdens deze expositie worden meer dan vijftig schilderijen met kerkinterieurs uit eind 16de-begin 17de eeuw getoond. Een onderwerp dat in musea niet zoveel aandacht krijgt en waarover tot nu weinig gekend was. Toch bij het grote publiek, want er zijn wel degelijk enkele specialisten. De eigenaar van deze privécollectie, die anoniem wenst te blijven, is daar zeker een van. Deze verzameling is zijn levenswerk, een gepassioneerde zoektocht van meer dan veertig jaar bij antiekhandelaren, privé-eigenaren,… in Europa. Zijn verzameling is een compendium geworden van alles wat er over kunst met kerkinterieurs te weten valt. En dit blijkt heel wat.
Een samenloop van omstandigheden
Het is te kort door de bocht om te zeggen dat deze genreschilderkunst ontstaan is door de Beeldenstorm die in 1566 de Lage Landen teisterde. Het is eigenlijk meer een combinatie van zowel politieke als religieuze omstandigheden. Na de val van Antwerpen in 1585 emigreerden heel wat kunstmecenassen en kunstenaars naar de Noordelijke Nederlanden of naar het Heilig Roomse Rijk. Daarbij overleden net in deze periode beroemde Antwerpse schilders zoals Frans Floris, Pieter Breugel de Oude en Hieronymus Cock, de befaamde uitgever die hun werken verspreidde. Rubens was toen nog niet de pictor doctus en de barok had zijn intrede nog niet gedaan. Er ontstond gedurende korte tijd op het einde van de 16de eeuw een ‘artistieke leegte’ in de schilderkunst.