Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Goede lezers
0 Reacties
Voor abonnees

Goede lezers

(René van Stipriaan) Ons Erfdeel - 2007, nr 3, pp. 80-93

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Als de meerderheid de beslissing neemt om de democratie buiten werking te stellen, dan moet die mogelijkheid bestaan. Dat was de strekking van wat de Nederlandse minister Piet Hein Donner in september 2006 vertelde. Maar zijn uitspraak werd anders geïnterpreteerd — alsof de minister de democratie wilde afschaffen — en veroorzaakte een heuse mediastorm. Dit voorval toont volgens René van Stipriaan dat de Nederlandse samenleving geen taalgevoel en geen literair raffinement meer heeft. Een en ander is een gevolg van de feitelijke afbraak van het Nederlandse literatuuronderwijs in de laatste dertig jaar. Dat moest niet meer zozeer kennis van en over de literatuur bijbrengen, maar vooral leesplezier. Het gevolg is navrant. “Als we niet bereid zijn om goede en excellente lezers op te leiden, dan duurt het één of twee generaties en dan zijn we ook daar niet meer toe in staat. Dat is niet eens nivellering maar regressie,” betoogt Van Stipriaan in dit scherpe en uitvoerige essay.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.