Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

GEVORDERD KIJKEN. De foto’s van Dana Lixenberg
0 Reacties
Voor abonnees
kunst

GEVORDERD KIJKEN. De foto’s van Dana Lixenberg

(Tineke Reijnders) ONS ERFDEEL – 2015, NR 4, PP. 32-41

Dit is een artikel uit ons papieren archief

Ze mogen er zijn, het meisje, de jongen, de vader, de broer, de moeder, de zus, het kind. En zo tonen ze zich ook. Dana Lixenberg vangt hen met haar lens in volle oprechtheid. Streetwise, gehard wellicht door tegenslag, en toch onbevangen. Hun aanwezigheid is fysiek geladen, je ziet strakke huid over stevige spieren en goed verzorgd haar. Veel blote huid ook, het is een warm klimaat en de personen zijn in de buitenlucht vastgelegd. Zachtjes sprankelt het zonlicht door het beeld. De mensen wonen in Los Angeles, in de wijk waarnaar de fotoreeks genoemd is. De bewoners van Imperial Courts poseren met een ostentatief soort nadruk en tegelijk met nonchalance.

Dana Lixenberg (Amsterdam, 1964) kent de mensen die ze voor haar camera uit- nodigt inmiddels goed. Ze was de laatste tijd jaarlijks in de wijk en heeft met velen van hen een blijvend contact gekregen. Imperial Courts is haast een levensproject geworden van de Nederlandse, in New York gevestigde fotografe. Haar eerste bezoek aan Imperial Courts was in 1993. De onlusten nabij Watts Towers lagen nog vers in het geheugen. Een video van vier blanke agenten die de zwarte Rodney King in elkaar sloegen in 1992, was de aanleiding en hun vrijspraak was de lont geweest van de rel- len. Dana Lixenberg kreeg van het weekblad Vrij Nederland de opdracht foto’s te maken bij een reportage. Alle belangrijke media besteedden destijds aandacht aan de rellen en de strijd van de gangs.

Maar niemand van de geëngageerde fotografen deed wat Dana Lixenberg deed: na haar eerste reportage besloot zij tot een nader onderzoek. Ze wilde weten wie er schuilgingen achter de harde grenzen van een territorium waar geen buitenstaander zich waagde.

Dana Lixenberg was jong in 1993. Ze had in Londen en aan de Amsterdamse Gerrit Rietveld Academie gestudeerd. Een uitnodiging van het Fotofestival Naarden datzelfde jaar stelde haar in staat om met een beurs van de Mondriaan Stichting in Los Angeles haar plan ten uitvoer te brengen.

Een serieus gemaakt portret is meer dan aandacht geven, het is een vorm van waarde verlenen en vergt van de fotograaf een investering. Lixenbergs intentie om iets te geven in plaats van alleen maar te halen, wordt gewaardeerd door de mensen die poseerden voor haar camera.

"

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.