Publicaties
Geschiedenis als theater, theater als geschiedenis
0 Reacties
Scènebeeld uit De Waarheidscommissie van Chokri Ben Chikha © Kurt van der Elst
Scènebeeld uit De Waarheidscommissie van Chokri Ben Chikha © Kurt van der Elst Scènebeeld uit De Waarheidscommissie van Chokri Ben Chikha © Kurt van der Elst
Voor abonnees
kunst

Geschiedenis als theater, theater als geschiedenis

De dramatische samenleving van Klaas Tindemans

Cultuurhistoricus Klaas Tindemans bekijkt de wisselwerking tussen politiek en theater in uiteenlopende periodes van de Europese geschiedenis.

Samen met de opkomst van performance art in de jaren 1960 doet het begrip “performativiteit” zijn intrede in het kritische denken over kunst. In het kielzog van postmoderne filosofen als Derrida, die de taal aanduiden als vormgevende kracht achter de werkelijkheid, wint de overtuiging veld dat alle talige en niet-talige handelingen een vorm van performance zijn. Uitingen, gedragingen en bewegingen behoren allemaal tot een ons aangeleerd repertoire dat we binnen een bepaald sociaal-cultureel raamwerk kunnen inzetten.

In dat licht verkende Erving Goffmann eind de jaren 1950 al de manieren waarop mensen zichzelf “ensceneren” in het dagelijkse leven. Helemaal baanbrekend zijn die ideeën niet: ze gaan al terug tot Plato. Dichter bij huis dicht Vondel in navolging van Shakespeare: “De wereld is een speeltoneel; elk speelt zijn rol en krijgt zijn deel.”

Zo gezien is ook de wereld van de politiek een performance. De vaak hoge graad van theatraliteit die het politieke bedrijf kenmerkt, werkt de parallellie tussen beide werelden alleen maar in de hand, met als hoogtepunt waarschijnlijk de enscenering waarmee de Franse koning Lodewijk XIV van de monarchie een spektakelstuk maakte, met hemzelf, de zonnekoning, als protagonist.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met philippe.vanwalleghem@onserfdeel.be.