Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

GEKLEURD GEHEUGEN. Over het werk van Jasper Rigole
0 Reacties
Voor abonnees
kunst

GEKLEURD GEHEUGEN. Over het werk van Jasper Rigole

(Dorothee Capelle) Ons Erfdeel – 2015, nr 1, pp. 26-35

Dit is een artikel uit ons papieren archief

Familiefilmpjes. Iedereen kent ze, maar we houden ze doorgaans graag verborgen. Omdat het best gênant is om jezelf pakweg een decennium na datum terug te zien in die spuuglelijke zwembroek en met dat net iets te weelderige kapsel. Of omdat vader stomdronken was op dat ene kerstfeestje en je tante luid en duidelijk het hof maakte. Een nostalgische bui terzijde gelaten, worden de filmpjes zelden vertoond. Maar nieuwsgierig zijn we allemaal; vooral naar filmpjes die niet de onze zijn. En pas echt fascinerend wordt het als een kunstenaar ermee aan de slag gaat.

Jasper Rigole (1980, Brugge) tikte als tiener een oude projector voor 8mm-films op de kop. Hij raakte erdoor in de ban en begon afgedankte herinneringen aan vakanties, verjaardagen, familiefeestjes en andere vrolijke huis-, tuin- en keukenfilmpjes te verzamelen. Herinneringen van onbekende amateurfilmmakers aan een leven zoals ze het droomden, met gras dat altijd frisgroen is en waar geen plaats is voor monsterfiles of belastingen. Rigole richtte een eigen instituut (IICADOM) op en maakt er videokunst en multimediale installaties mee.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.