Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

GECONTROLEERDE CHAOS. Glasgewrochten van Bernard Heesen
0 Reacties
Voor abonnees
kunst

GECONTROLEERDE CHAOS. Glasgewrochten van Bernard Heesen

(Frank van der Ploeg) ONS ERFDEEL – 2016, NR 1, PP. 92–99

Dit is een artikel uit ons papieren archief

Glas kent in Nederland een aantal tradities. Waar de achttiende-eeuwse glasblazers en -graveurs leentjebuur spelen bij Engelse, Duitse en in mindere mate Italiaanse voorgangers en tijdgenoten, maakt in de twintigste eeuw Leerdam school. De bevlogen directeur P.M. Cochius (1873-1938) zoekt als ontwerper voor zijn producten onder anderen de befaamde architect K.P.C. de Bazel (1869-1923) aan, maar hij biedt ook een jonge hond als A.D. Copier (1901-1991) de kans om op te klimmen van “loopjongen” – wat gechargeerd gesteld – tot hoofdontwerper. Copier zal de belangrijkste glasman van Nederland worden. In een dergelijk klimaat gedijen jongere ontwerpers als Willem Heesen (1925-2007). Wanneer hij in 1977 voor zichzelf begint in De Oude Horn (een tot studio verbouwd gemaal in Acquoy) is het zeker niet van meet af aan duidelijk dat diens zoon Bernard Heesen (1958, Leerdam) de glaspijp zal overnemen. Heesen jr. studeert eerst architectuur, maar krijgt intussen wel al de smaak te pakken. Hij begint als uitvoerende blazer van andermans ontwerpen, maar er is ook ruimte voor eigen experiment. En wat blijkt: gesmolten glas kruipt als bloed.

De vader wordt erkend als een pionier van de vrije glaskunst, de zoon gaat nog vrijer te werk. Waar Willem (vooral) getekende ontwerpen “verglaasde”, is Bernard intuïtiever. Ook hij heeft voorbeelden, maar de glasobjecten ontstaan veel meer tijdens de uitvoering zelf.

"

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.