Publicaties
'Gaat en zoekt bij Dordtse santen'. Een geschiedenis van de Synode van Dordrecht 1618-1619
0 Reacties
© RD, Anton Dommerholt
© RD, Anton Dommerholt © RD, Anton Dommerholt
Voor abonnees
geschiedenis

'Gaat en zoekt bij Dordtse santen'. Een geschiedenis van de Synode van Dordrecht 1618-1619

Wat een academisch conflict kan aanrichten! In 1604 woedde aan de universiteit van Leiden een controverse tussen twee professoren over de juiste interpretatie van de predestinatie of uitverkiezing door God binnen het Calvinisme: een orthodoxe variant, onder leiding van de theoloog Gomarus, stond tegenover de rekkelijke variant, verdedigd door collega Arminius. Gomarus verdedigde met name de uitverkiezing van een beperkt aantal gelovigen, waarbij de vrije wil van de gelovige en het doen van goede werken geen enkele rol speelden. Arminius daarentegen bepleitte het geloof in de principiële mogelijkheid tot uitverkiezing van iedereen, op voorwaarde dat zij de intentie hadden hun geloof authentiek te beleven. Op de achtergrond speelde dus ook hier de telkens terugkerende kwestie rond het statuut van de menselijke wilsvrijheid een centrale rol.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische betaling. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met philippe.vanwalleghem@onserfdeel.be