Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

FRANS HALS OOG IN OOG MET REMBRANDT, RUBENS EN TITIAAN
0 Reacties
Voor abonnees
kunst

FRANS HALS OOG IN OOG MET REMBRANDT, RUBENS EN TITIAAN

(Ilja Veldman) Ons Erfdeel – 2013, nr 2, pp. 112-114

Dit is een artikel uit ons papieren archief

Het Frans Halsmuseum in Haarlem, dat honderd jaar geleden is gesticht, viert deze verjaardag passend met een grote tentoonstelling gewijd aan zijn naamgever Frans Hals. Het is echter geen zoveelste overzicht van een geschilderd oeuvre geworden. Frans Hals' werken worden getoond in confrontatie met het werk van grote tijdgenoten. Elke schilder, hoe bijzonder ook, werd immers beïnvloed door anderen en maakte zijn werk in reactie op of in wedijver met schilderende collega's. Anna Tummers, de samensteller van de tentoonstelling en ook de belangrijkste auteur van de catalogus, hoopte om op deze manier nieuw licht op de bekende Haarlemse kunstenaar te werpen. En dat is in verschillende opzichten gelukt. In confrontatie met tijdgenoten als Rubens, Van Dyck, Jordaens en Rembrandt komt niet alleen Hals' verwantschap met deze schilders tot uiting, maar ook zijn eigenheid en originaliteit.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.