Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

FLEXIBELE FIRMA. Honderd jaar meubilair van Gispen
0 Reacties
Voor abonnees
kunst

FLEXIBELE FIRMA. Honderd jaar meubilair van Gispen

(FRANK VAN DER PLOEG) ONS ERFDEEL – 2017, NR 1, PP. 114-117

Dit is een artikel uit ons papieren archief

Niet alleen de Amsterdamse School vierde onlangs zijn honderdste verjaardag (zie Ons Erfdeel 4/2016 en de blog), ook de Nederlandse firma van designmeubilair Gispen zag een eeuw geleden het licht. Dat eeuwfeest is de aanleiding voor tentoonstellingen over Gispen in Museum Boijmans Van Beuningen (Rotterdam) en het Elisabeth Weeshuis Museum (Culemborg). In Rotterdam staan de zogenoemde specials centraal, Culemborg belicht de sociale kant van de daar nog immer in bedrijf zijnde firma Gispen.

Wie aan Gispen denkt, denkt aan de iconische buisstoel. Die is voor Gispen wat de Rood-blauwe stoel (uit 1917) voor Gerrit Rietveld is. Maar de firma van Willem Hendrik Gispen (1890-1981) maakte in de eerste jaren van zijn bestaan nog smeedwerk in ijzer, koper en brons in een stijl die aansloot bij de Amsterdamse School. Later brak hij daar resoluut mee en ontwikkelde hij zich tot een pionier van de Nieuwe Zakelijkheid.

"

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.