Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Europa van de culturen: sluitstuk van de Markt of een verblijdende Euterpe
0 Reacties
Voor abonnees

Europa van de culturen: sluitstuk van de Markt of een verblijdende Euterpe

(Paul Beugels) Ons Erfdeel - 1989, nr 2, pp. 167-173

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Het Verenigde Europa wordt gevormd vanuit politieke en economische motieven. Cultuur is een element dat daarnaast staat, en dat eventueel als sluitsteen gebruikt kan worden zodra de zaak rond is. Daarbij wordt voorbijgegaan aan de identiteit van de afzonderlijke culturen: die staan haaks op het streven van de Europese Commissie naar eenvormigheid. Ook de onvermijdelijke spanning tussen economie en cultuur wordt door de Europese overheden vernauwd tot de marktkant. De auteur pleit voor een cultureel offensief: aan de hand van een aantal principiële stellingen kan een debat over cultuur gevoerd worden, met als gedroomd eindresultaat een Europees programma dat zijn visies, ideeën en strategieën ontleent aan de cultuur waarvoor het is bestemd.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.