Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Etty Hillesum: een verstoord maar onverstoorbaar leven
1 Reacties
Voor abonnees
literatuur

Etty Hillesum: een verstoord maar onverstoorbaar leven

Bijna veertig jaar nadat ze in Auschwitz werd vermoord, werd de Nederlands-joodse Etty Hillesum in 1981 op slag beroemd dankzij de publicatie van haar dagboekfragmenten in Het verstoorde leven. Haar aantekeningen, geschreven in bezet Amsterdam, getuigen van een sterke persoonlijke ontwikkeling en een groot literair talent. De redactie vroeg Philippe Noble, de Franse vertaler van haar dagboeken en brieven, het belang van deze unieke figuur toe te lichten.

Als Etty Hillesum (1914-1943) met haar dagboek begint in maart 1941, leidt ze nog, alhoewel joodse, het bijna normale leven van een afgestudeerde juriste en studente Slavische talen in een geprivilegieerd, Amsterdams milieu dat haar beschermt. Ze leidt nochtans aan depressies en het bijhouden van een dagboek maakt deel uit van de therapie, voorgeschreven door de therapeut die ze pas heeft ontmoet, Julius Spier, een Duitse vluchteling. Deze ontmoeting zal achttien maanden van haar leven glans geven, de periode dat ze dit dagboek schrijft. Spier, die 27 jaar ouder is, verzorgt haar, adviseert haar, wordt haar mentor, haar vriend en minnaar - alhoewel lichamelijkheid in hun relatie niet overheerst. Tot mei of juni 1942 legt het dagboek van Etty vooral rekenschap af van deze gepassioneerde, geëxalteerde en gedeelde liefde die haar leven en haarzelf verandert. Ze vindt in een inwendige en nog onzekere verkenning een antwoord op de bedreigingen die haar omringen.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

JefVanStaeyen

Hartelijk dank, Philippe Noble.
Uw tekst geeft me zin om Etty haar boek ook te lezen.
Zou het kunnen dat de inwendige god van Etty Hillesum en de uitwendige god van de monotheïstische godsdiensten niet veel meer dan het woord god met elkaar gemeen hebben? En dan de vraag om zingeving, waarvoor Etty zelf antwoorden zoekt, met twijfels erbij, zoals u schrijft, en waarvoor ze zich niet tevreden stelt met door anderen opgedrongen antwoorden, die geen twijfels verdragen.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.