De P.C. Hooft-prijs 2025 voor verhalend proza is toegekend aan een meesterverteller in de beste zin van dat woord: Maarten ’t Hart. De jury noemt zijn omvangrijke oeuvre ‘kritisch, schrijnend, liefdevol, spannend, kwetsbaar en geestig’.
Toen het nieuws Maarten ’t Hart bereikte, schrok hij ervan. Maar de schrijver, die net tachtig is geworden, is ontzettend blij met deze erkenning. ’t Hart: “Dit is de mooiste prijs die je in Nederland kunt krijgen. De oeuvreprijs, die al sinds 1947 wordt uitgereikt, heeft een lange traditie en veel grote namen hebben deze in het verleden al ontvangen. Ik sta nu in hetzelfde rijtje als Simon Vestdijk, wat wil je nog meer?”
De P.C. Hooft-prijs 2025 voor het oeuvre van Maarten ’t Hart is toegekend op voordracht van een jury bestaande uit Yasmine Allas, Simone Atangana Bekono, Lieneke Frerichs (voorzitter), Arnon Grunberg en Lidewijde Paris. Ze roemen in het juryrapport zijn rol van “verteller” en formuleren dit als volgt: “Zijn meesterschap blijkt met name uit zijn dialogen, hij heeft een uitstekend oor voor hoe mensen met elkaar praten en hij weet als geen ander dat spreektaal gestileerd moet worden wil die dialoog in een roman tot leven komen.”
© Gerard Wessel
Maarten ’t Hart debuteerde in 1971 – toen nog onder het pseudoniem Martin Hart – en zijn eerste roman Stenen voor een ransuil leverde hem direct een eervolle vermelding op van de jury van de Reina Prinsen Geerligs-prijs. Zijn grote doorbraak volgde in 1978 toen de roman Een vlucht regenwulpen verscheen. Er werden in dat eerste jaar ruim honderdduizend exemplaren verkocht, het boek is vaak herdrukt en ook verfilmd. Vele publicaties volgden. Zijn recentste roman is De nachtstemmer uit 2019, in 2021 volgde De toetssteen, een briefwisseling over Vestdijk met Kees ’t Hart (geen familie).
Lees hier ons dossier met alle stukken over Maarten ’t Harts boeken uit ons archief.
Over zijn vele titels zegt de jury: “Sinds zijn debuut Stenen voor een ransuil uit 1971 heeft ’t Hart een omvangrijk en kwalitatief indrukwekkend oeuvre opgebouwd, dat kritisch, schrijnend, liefdevol, spannend, kwetsbaar en geestig is. Maarten ’t Hart is een erudiete romancier. Zijn boeken waarin wellust, politiek en het gereformeerde geloof om voorrang strijden, hebben vele lezers geboeid en zullen ook de hedendaagse lezer niet onberoerd laten.”
Maarten ’t Hart: ‘Als je echt goed in een boek zit, dan ga je er helemaal in op. Het voelt bijzonder dat ik dat voor mijn lezers kan bereiken.’
Dat laatste is precies waar ’t Hart het allemaal voor doet. Als schrijver kun je mensen even laten ontsnappen aan de werkelijkheid en dat is volgens hem wat het vak zo mooi maakt. “Als je echt goed in een boek zit, dan ga je er helemaal in op. Je vergeet de wereld om je heen. Dat is iets ongelofelijks. Het voelt bijzonder dat ik dat voor mijn lezers kan bereiken.”
Over de prijs
De P.C. Hooft-prijs bestaat sinds 1947, het jaar waarin de driehonderdste sterfdag van Pieter Corneliszoon Hooft werd herdacht. De oeuvreprijs wordt jaarlijks toegekend aan Nederlandse schrijvers voor een telkens wisselend genre: verhalend proza, beschouwend proza en poëzie. Recente eerdere laureaten in de categorie verhalend proza zijn: Arnon Grunberg (2022), Marga Minco (2019), Astrid Roemer (2016), A.F.Th. van der Heijden (2013) en Charlotte Mutsaers (2010).
Aan de P.C. Hooft-prijs is een bedrag verbonden van € 60.000. Het Literatuurmuseum organiseert de toekenning en feestelijke uitreiking ervan. In mei 2025 zal Maarten ’t Hart de prijs ontvangen.
Bron: persbericht Literatuurmuseum
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.