Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Er staat ons nog wat te wachten. Het boek in de geautomatiseerde wereld
0 Reacties
Voor abonnees

Er staat ons nog wat te wachten. Het boek in de geautomatiseerde wereld

(Ernst Braches) Ons Erfdeel - 1990, nr 4, pp. 482-493

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Wat de positie van het boek betreft is automatisering een positieve factor - zeker voor de positie van het hoogwaardige boek op een kleine markt. Het reële gevaar schuilt in de veranderde mentaliteit van de maatschappij, van de boekproducenten, én van de lezers, die het boek zien als een consumentenproduct, dat afgestemd moet zijn op de grillige smaak van een algemeen publiek. Het boek wordt niet langer serieus genomen: van boekvernielingen kijkt niemand meer op, dat de kantine in de bibliotheek belangrijker is dan de collectie vindt men normaal, dat de boeken vergaan omdat het papier de laatste decennia minderwaardig is, stuit enkel op onverschilligheid. Ook als de auteur - in het tweede deel van zijn artikel - concreet nagaat in welke gevallen het hoogwaardige boek geprofiteerd heeft van de automatisering komt hij tot weinig bemoedigende vaststellingen. Hier en daar zijn opmerkelijke resultaten geboekt, maar in het algemeen worden de mogelijkheden van de automatisering nog te veel onbenut gelaten.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.