Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Een web van dilemma’s. Zagros en de andere films van Sahim Omar Kalifa
0 Reacties
Voor abonnees
kunst

Een web van dilemma’s. Zagros en de andere films van Sahim Omar Kalifa

(Karin Wolfs) ONS ERFDEEL – 2018, NR 3, PP. 96-98

Dit is een artikel uit ons papieren archief

Reikhalzend werd uitgekeken naar Zagros, het speelfilmdebuut van de Vlaams-Koerdische filmregisseur Sahim Omar Kalifa, over een Koerdische schaapherder die in Brussel belandt. Nadat twee van zijn korte films het tot de shortlist voor een Oscar hadden geschopt, mocht Kalifa in 2016 al toetreden tot de Amerikaanse Academy, de filmmakersgilde die over de verdeling van de Oscars stemt.

En dat terwijl het weinig had gescheeld of het leven van Kalifa – geboren in Iraaks Koerdistan in 1980, tijdens de Iran-Irak-oorlog – was in 2001 geëindigd in de truck waarmee hij illegaal naar België werd gesmokkeld. Ook leek de kans aanvankelijk groot dat hij de anonieme boekhouder zou blijven waartoe hij in Irak van staatswege verplicht werd een opleiding te volgen. Maar dankzij een Vlaamse vriend die de immer over film pratende Kalifa attendeerde op de filmopleiding van de Brusselse kunstacademie Sint-Lukas wist Kalifa zich te ontwikkelen tot een van de meest bekroonde jonge Belgische filmmakers van het moment.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.