Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Een vriendschap in het Verenigd Koninkrijk
0 Reacties
© Michiel Hendryckx
© Michiel Hendryckx © Michiel Hendryckx
Voor abonnees
geschiedenis

Een vriendschap in het Verenigd Koninkrijk

Waarom koos Willem I voor Gent als vestigingsplaats voor een universiteit, ondanks negatieve adviezen? Een verklaring is mogelijk te vinden in de briefwisseling tussen de Gentse stadsambtenaar François Hye Schoutheer en de Amsterdamse hoogleraar David Jacob van Lennep, die een bijzondere vriendschap ontwikkelden in de tijd van het Verenigd Koninkrijk.

Het is zondag 9 februari 1817. We zijn in Brugge. De priester Leon de Foere is in de middag het Marialof voorgegaan in de St.-Jacobskerk. De armen van Brugge staan al in de rij, want ze weten dat De Foere na het lof brood en kleren uitdeelt. Hij heeft zich nog maar net geïnstalleerd of er komt een politiemacht op hem af die hem meesleept naar de gevangenis van Brugge. De volgende dag al brengt de marechaussee hem naar de Brusselse gevangenis. Wat dreef de autoriteiten om deze priester op te pakken? De Foere wordt niet als praktiserend priester opgepakt, maar als de hoofdredacteur van het tijdschrift Le Spectateur Belge, dat zich zeer uitgesproken en met veel ophef verzet tegen de politiek van koning Willem I, met name waar het godsdienstkwesties betreft.

Op 21 maart wordt De Foere veroordeeld tot twee jaar gevangenis vanwege ‘aanzetting tot wantrouwen en tweedracht’ en hij krijgt een publicatieverbod.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.