Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

EEN VIJFDE DOE MAAR. Componist-arrangeur-muzikant-producer Jakob Klaasse
0 Reacties
Voor abonnees
kunst

EEN VIJFDE DOE MAAR. Componist-arrangeur-muzikant-producer Jakob Klaasse

(Lutgard Mutsaers) Ons Erfdeel – 2013, nr 3, pp.

Dit is een artikel uit ons papieren archief

NRC Handelsblad bracht ooit onder woorden wat de Nederlandse popgoep Doe Maar te danken heeft aan zijn (onvermelde) vijfde man als arrangeur en repetitor: “Doe Maar [heeft] zijn hitcollectie glanzend en gelaagd weten uit te vergroten. Strijkers en blazers zetten elegant en bezield aan in aangename, kleurrijke arrangementen die zelden de kern van Doe-Maarliedjes wegstreken: de punky boodschap, de luie ritmiek van reggae, de opwinding van ska.” Die vijfde man heet Jakob Klaasse. Sinds de Beatles samen met George Martin op de foto gingen om zijn wezenlijke aandeel in hun succes te onderstrepen, is de uitdrukking Vijfde Beatle in gebruik. Martin zelf vond dat onzin. Hij bracht gewoon de knowhow mee die de autodidacte Beatles misten. Martin en Klaasse hebben heel wat gemeenschappelijk. Beiden hebben een gedegen opleiding, voelen zich in meerdere muziekwerelden thuis en leven zich in andermans creativiteit in voordat ze hun gevraagde bijdrage leveren.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.