De veerkracht van Nederland
Nederland verandert, maar Nederland blijft het goed doen, schrijft Peter Hein van Mulligen in Met ons gaat het nog altijd goed. Er zijn meer keuzemogelijkheden, er is meer vrijheid en gelijkheid, en de inwoners krijgen veel kansen om wat van hun leven te maken. Wel is het afwachten welke langdurige effecten het coronavirus zal hebben.
Het zal je maar gebeuren. Heb je net een boek uitgebracht waarin je vertelt hoe geweldig goed het met Nederland gaat en dan moet je kort daarna melden dat de economische situatie helaas “catastrofaal” is. Dat overkwam Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom en woordvoerder van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) . Het valt hem niet kwalijk te nemen. In maart 2020 werden we overvallen door het coronavirus en plotseling stond alles stil.
Tot en met juni kromp de Nederlandse economie met 8,5 procent en stegen de overheidsuitgaven razendsnel om bedrijven de salarissen van meer dan 2,5 miljoen werknemers te kunnen laten uitbetalen. De verwachting dat het Rijk ook dit jaar weer veel geld zou overhouden, minstens 3,5 miljard, veranderde in een voorspelling van een tekort op de begroting van mogelijk wel 60 miljard euro. Dat is meer dan 7 procent van het bruto binnenlands product.