Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Een rijk gevulde snelkookpan. Honderd jaar Groninger kunstkring De Ploeg
0 Reacties
Voor abonnees
kunst

Een rijk gevulde snelkookpan. Honderd jaar Groninger kunstkring De Ploeg

(Frank van der Ploeg) ONS ERFDEEL – 2018, NR 3, PP. 104-107

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Na de honderdjarige jubilea van de meubelfirma Gispen (1916)1 en kunstenaarsplatform De Stijl (1917)2 viert Groningen dat in 1918 de Kunstkring De Ploeg is opgericht. De initiatiefnemers van De Ploeg streefden, anders dan die van De Stijl, geen uiterlijke eenheid na. Stijlovereenkomsten en een gemeenschappelijke artistieke opvatting zijn wel aantoonbaar, maar vormden geen uitgangspunten.

Dankzij De Ploeg krijgt de kunst in het hoge noorden van Nederland een eigen gezicht. Of beter gesteld: de jonge kunst – de term avant-garde is daadwerkelijk op zijn plek – krijgt een platform.

De expositie in het Groninger Museum en de bijbehorende publicatie, allebei getiteld Avant-garde in Groningen. De Ploeg 1918-1928, focussen op het eerste decennium van de kunstkring. Niet dat er later niets gebeurt, maar deze vormende jaren, die tegelijk ook het hoogtepunt vormen, zijn al zo’n rijk gevulde snelkookpan dat het een expositie heeft opgeleverd van zo’n 300 objecten.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.