Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Een nieuwe kunst in een nieuwe samenleving? Wensdromen van een contesterende generatie in de jaren na de eerste wereldoorlog
0 Reacties
Voor abonnees

Een nieuwe kunst in een nieuwe samenleving? Wensdromen van een contesterende generatie in de jaren na de eerste wereldoorlog

(Michel Huysseune) Ons Erfdeel - 1987, nr 5, pp. 689-700

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Na de Eerste Wereldoorlog was er een kleine groep van jongeren die door de oorlogsgebeurtenissen tot maatschappelijk engagement kwamen. De krachtlijnen die hun denken bepaalden waren het pacifisme, de Vlaamsgezindheid en het communisme. Ze stelden zich internationalistisch op en streefden een snelle verandering na. Door de afbrokkeling van het revolutionaire klimaat werden ze verplicht hun illusies te herzien. Sommigen vergaten hun revolutionaire idealen, anderen trachtten ze op één of andere manier te concretiseren via de Communistische Partij of de Frontpartij. Deze contestatie van de burgerlijke samenleving en waarden strekte zich ook uit tot het artistieke terrein. De kunstenaars verwierpen het efemere, het toevalselement van het impressionisme en streefden een Gemeenschapskunst na, waarbij hun interesse vooral uitging naar het kubisme, het futurisme, het expressionisme, en later ook naar de Nederlandse Stijl. Een meerderheid onder hen wijst echter de abstractie van De Stijl af en wendt zich tot het humanitair expressionisme. Hiermee komen ze in conflict met de man die het expressionisme in Vlaanderen heeft geïntroduceerd: Paul van Ostaijen. De anderen daarentegen waren wel bereid om de geometrische abstractie te aanvaarden, wat uiteindelijk leidde tot het constructivisme. De eenheid van de constructivistische groep bleek echter broos en na verloop van tijd schakelde een aantal van hen over op naturalistische voorstellingsmethoden. De kortstondige eensgezinde \Zeitgeist\" van deze generatie heeft zich dus snel ontbonden in een veelheid van deelprojecten. Slechts één constante kunnen we hierbij observeren: vrijwel geheel deze generatie is in de marge van het traditionele establishment gebleven. Ze is er echter niet in geslaagd een nieuwe kunst voor een nieuwe samenleving te scheppen, noch heeft ze het overheersende artistiek-conservatieve klimaat kunnen doorbreken"

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.