Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Een museum vol verhalen: Red Star Line in Antwerpen
0 Reacties
geschiedenis

Een museum vol verhalen: Red Star Line in Antwerpen

(Dirk Van Assche) Ons Erfdeel – 2014, nr 1, pp. 124-127

Dit is een artikel uit ons papieren archief

Arthur Rousseau was een jonge bouwvakker uit het Oost-Vlaamse Deinze die aan het begin van de twintigste eeuw zijn geluk ging zoeken in Amerika. Hij was een broer van mijn grootmoeder en kwam uiteindelijk terecht in St. Clair Shores, zo’n dertig kilometer van Detroit. Hij startte daar een bouwbedrijf. Zoals zoveel Europese migranten begint zijn emigratieverhaal in Antwerpen, waar hij België verliet op een van de schepen van de Red Star Line. Deze rederij verscheepte tussen 1873 en 1934 meer dan twee miljoen passagiers van Antwerpen naar New York en een klein gedeelte naar Canada. Minder dan 10 procent van hen waren Belgen, de meeste passagiers kwamen uit Oost-Europa en een belangrijk deel van hen was Joods.

Eind september 2013 is in de oude gebouwen van de rederij een nieuw museum geopend. Daar worden de verhalen van deze miljoenen landverhuizers verteld. Allemaal hadden ze hetzelfde doel: zij gingen op zoek naar geluk.

"

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.