Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Een grensgevoel in de twaalfde eeuw. De monniken van Marchiennes tussen Vlaanderen en Frankrijk
0 Reacties
Voor abonnees

Een grensgevoel in de twaalfde eeuw. De monniken van Marchiennes tussen Vlaanderen en Frankrijk

(Steven Vanderputten) De Franse Nederlanden - Les Pays-Bas Français - 2005, nr 30, pp. 123-139

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Op enkele kilometers van Saint-Amand-les-Eaux ligt de kleine gemeente Marchiennes. Daar was vele eeuwen lang een klooster gevestigd. Steven Vanderputten toont ons de bijzondere situatie van dit klooster dat door zijn ligging in de elfde en twaalfde eeuw getuige was van de eerste bloei van grote vorstendommen zoals Vlaanderen, Henegouwen en het Franse koninkrijk. De eigenzinnige commentaar van de monniken op dit proces is van onschatbare waarde.
A quelques kilomètres de Saint-Amand-les-Eaux, la petite commune de Marchiennes a abrité un couvent pendant de nombreux siècles. Steven Vanderputten nous esquisse la position particulière de ce couvent qui, de par sa situation géographique, assista, aux XIe et XIIe siècles, à l'épanouissement de grandes principautés telles que la Flandre, le Hainaut et le royaume de France. Le commentaire original des moines face à ce processus est d'une valeur inestimable.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.